Handboll

Handboll
I handboll får man bara ta tre steg med bollen, sedan måste man studsa, passa en medspelare eller skjuta på mål. Det gör det till en sport där alla spelare i laget behövs för att man ska lyckas.

Ett lag har sex utespelare, en målvakt och minst lika många avbytare på bänken. Tillsammans ska laget försöka göra mål, det kallas att anfalla. Lika viktigt är det också att se till att motståndarna inte gör mål, då spelar laget försvar. Det finns massor av olika varianter att spela anfall på och flera olika sätt att spela försvar. Grunden i båda är att spelarna samarbetar med varandra på planen. Det är högt tempo och tuffa tag mellan varven i en handbollsmatch. Därför finns det också domare på planen som ser till att lagen håller sig till reglerna.

Handboll är en händelserik sport och det blir ofta många mål. Det är uppskattat av publiken.

Matchtiden varierar beroende på ålder. För de yngsta spelarna är den 2x10 minuter och för seniorer 2x30 minuter. Bollarna som används i handboll är olika stora, de yngre lagen har en mindre boll som är mjukare och lättare att fånga.

Handbollsträningar för barn
Vill du/ditt barn börja spela handboll ska du vända dig till en handbollsförening/-klubb.  Tillsammans med andra barn blir det en första kontakt med handbollens sköna värld. Grunden är att det ska vara så roligt att komma till träningarna att man bara längtar till nästa gång.

Lekar, motoriska övningar och bollaktiviteter står på programmet. Barnen får lära sig att kasta, fånga, passa, studsa och skjuta en boll. De får också göra kullerbyttor, klättra, krypa under häckar, gå balansgång och utföra olika uppdrag i grupp. På sikt blir enklare matcher en del av träningen för att prova på hur det är spela.

Varje barn utvecklas i sin egen takt samtidigt som de lär sig att samarbeta och ha kul tillsammans med andra. Handbollsskolan ger bra träning för hela kroppen, nya kompisar och förhoppningsvis en lust att fortsätta med handboll. Dessutom möjligheten att tillhöra en förening.

Man brukar träna en gång i veckan och i de flesta föreningar tränar tjejer och killar ihop.

Kom och prova!

Minihandboll
Att äntligen få börja spela matcher och kämpa tillsammans med sina lagkamrater är bland det roligaste som finns. I minihandboll är både planen och målen mindre än vanligt och bollen är mjuk för att vara lätt att greppa. Varje lag har fyra utespelare och en målvakt på planen samtidigt och så ett gäng glada avbytare som hejar från bänken. Alla spelar lika mycket och provar de olika positionerna i laget. Det ger en bra förståelse för spelet och gör alla delaktiga. Laget lär sig att samarbeta. En målsättning för de yngsta som spelar sin första match i minihandboll kan vara att skjuta minst en gång mot mål och att ta bollen från motståndaren minst en gång. För de lite äldre spelarna kan det vara att kunna slå bra pass till lagkamraterna eller att våga täcka hårda skott. Minihandboll spelar man upp till 10 års ålder och det är en självklarhet att hjälpa sina lagkamrater och att spela schysst mot motståndarna.

Utomhushandboll
Handboll kan också spelas utomhus. Utomhushandboll förekommer mest i form av stora turneringar på gräs under sommaren och är populärt bland barn och ungdomar. Förutom att spela handboll lär du också känna spelare från andra föreningar och får nya kompisar. Det är samma spel som inomhus, men betydligt lurigare att studsa bollen. Eftersom ingen kan råda över väder och vind kan det ena dagen vara match i ösregn där planen är som en gyttjevälling, nästa dag i strålande sol under klarblå himmel. Det är en del av tjusningen.

När man spelar handboll ute på gatan kallas det streethandboll och är spontanformen av vår idrott. Det enda som behövs är spelsugna kompisar och en mjuk handboll. Sen är det bara att sätta fart och spela på skolgården, i en park eller varsomhelst där det finns en plan yta. Gärna med skön musik i bakgrunden. Hur många spelare man är i varje lag spelar ingen roll, ena gången kan man spela fem mot fem, nästa gång två mot två. Och det går lika bra att spela mot ett mål som mot två mål. Det är inte så noga och reglerna är enkla. Kort och gott en snabb och kul variant av handboll.