Paraverksamhet

Rullstolshandboll
Rullstolshandboll riktar sig till dig som är beroende av din rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor.

Rullstolshandboll spelas med fem utespelare och en målvakt och med sänkt ribba på målet. I övrigt är reglerna de samma som i gåendehandboll, t. ex. så är tre steg detsamma som att en rullstolspelare får hålla i bollen i tre sekunder.


Gåendehandboll
Gåendehandboll riktar sig till handbollsspelare med kognitiva funktionsnedsättningar så som intellektuella funktionsnedsättningar (IF) och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel) som på grund av funktionsnedsättningen inte kan delta på lika villkor inom den traditionella handbollen.

Formen spelas på traditionellt sätt med vanliga handbollsregler. Ledsagare kan finnas på planen men ingår inte i laguppställningen. Spelet anpassas efter spelarnas funktion och förmåga.

Gåendehandboll bjuder in till spel med mixade lag: flickor/damer och pojkar/herrar spelar tillsammans och i två åldersnivåer: spelare upp till U11 spelar barnhandboll medan spelare från 12 år och uppåt spelar ungdoms-/seniorhandboll. Gåendehandboll delas upp i två klasser:


Blå klass: Spelformen är på hög nivå och traditionella handbollsregler kan följas och respekteras. Undantag i regler kan förekomma om behov föreligger. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass: Spelformen är på en lägre nivå och handbollsregler kan komma att anpassas. Spelare kan behöva extra stöd i form av ledsagning i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Behov av ledsagning: Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren ska inte delta i spelet utan endast möjliggöra för den aktiva spelaren att delta.

Börja spela
Är du nyfiken på parahandboll och vill veta mer, börja spela eller har andra frågor kan du kontakta Svenska Handbollförbundets projektledare, Peter Svensson: peter.svensson@handboll.rf.se.